Bigos z kiszonej kapusty

Bartek
Obiad
28.09.2020 20:09
Bigos z kiszonej kapusty

Serdecznie polecam na święta i nie tylko! 🙂 Składniki na bigos z kiszonej kapusty: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 300 g dobrej jakości kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 3 szklanki wody 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie wlewamy 3 szklanki wody oraz wywar z grzybów i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę (aż mięso i kapusta będzie miękka). 2. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. 4. Do kapusty dodajemy grzyby, posiekane suszone śliwki, majeranek oraz kminek i dalej gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Bigos z kiszonej kapusty najlepiej smakuje podgrzewany na drugi a jeszcze lepiej na trzeci dzień. 3. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy, a następnie przekładamy ją do garnka z mięsem. 5. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy ją do bigosu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2018/12/bigos-z-kiszonej-kapusty/