W 12 g T 3 g Składniki: spód Przygotowanie: spód spód - 150 g sparzonych suszonych śliwek - 80 g płatków jaglanych lub owsianych (suchych) - 1 łyżka masła orzechowego lub rozpuszczone masło - 150 g kaszy jaglanej - 2 łyżki kakao - 80-100 g sparzonych suszonych śliwek - 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady - 4 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych - 3/4 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) - +kakao na wierzch Przygotowanie: spód - Sparzone śliwki blendujemy, dodajemy do nich suche płatki oraz masło orzechowe. - Śliwki blendujemy lub kroimy na drobne kawałeczki wedle uznania, dodajemy do kaszy razem z mąką/wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną czekoladą. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i próbuje kombinować na różne sposoby, aby wykorzystać ją do ciast. Wiadomo, że różni się od ciast pieczonych, ale ja ostatnio wole jeść takie wydanie, bo mają mniej kaloryczne i można je jeść bez większych wyrzutów sumienia Spód formy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy i wylepiamy masą spód. Jaglana czekośliwka bez pieczenia lipca 26, 2020 / 15 Ciasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Tym razem padło na wersję czekoladową z suszoną śliwką. W trakcie wsypywania kaszy do gotującej wody dodajemy kakao i cukier puder. Przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni.