W końcu to sama natura! Sorbet brzoskwiniowy z bazylią Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 6 dużych brzoskwiń lub nektaryn (ok. 800 g)* 3 łyżki miodu, syropu klonowego, cukru, erytrytolu lub ksyliotru (w przypadku słodkich owoców można pominąć) 100 ml wody garść świeżych listków bazylii PRZYGOTOWANIE Brzoskwinie przekrój na połówki, wyciągnij z nich pestki i umieść w rondelku. Taki sorbet brzoskwiniowy można przygotować również z owoców z puszki lub wykorzystać domowe weki. UWAGI *Możesz wykorzystać również brzoskwinie w syropie z puszki lub domowej spiżarni i pominąć etap gotowania. Ja byłem akurat niecierpliwy i nie chciałem już czekać, aż owoce dojrzeją, plus miałem już plan na to, co zrobić z syropem. Dojrzałe owoce ugotowałem w lekkim syropie, który można przygotować bez cukru (wystarczy odrobina wybranego słodzika), obrałem ze skórki i zmiksowałem ze świeżymi listkami bazylii. Brzoskwinie odsącz z syropu (syrop możesz wykorzystać później do herbaty mrożonej) i obierz z nich skórkę. Szczególnie polecam go osobom, które preferują zdrowe zamienniki deserów lub ograniczają spożycie cukru, bo takimi lodami na patyku można się zajadać bez wyrzutów sumienia. Pozostały płyn można wykorzystać na przykład do herbaty mrożonej, na którą przepis pojawi się już niebawem.