Sk: Składniki: 3/4 szklanki czarnej porzeczki 1 brzoskwinia 1 banan kilka różyczek kalafiora 1 szklanka wody 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: porzeczki umyć, przebrać i oberwać z gałązek. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i antyoksydantów czarna porzeczka została wpisana na listę ORAC. Pyszne są przetwory z czarnej porzeczki, jednak najwartościowsza jest ta jedzone na surowo. Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: magnezu, potasu, sodu, wapnia związków siarki i żelaza. Czarna porzeczka ma wprost nieocenione właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Z kalafiora wyciąć kilka różyczek do dzbanka blendera wrzucić przygotowane składniki i zmiksować do porządanej konsystencji.