Składniki: 2 dorady 6 łyżek dobrej oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki oregano 2 ząbki czosnki Ułóż każdą rybę na sporej wielkości kawałku papieru do pieczenia – tak, żeby można w niego zawinąć doradę. Czas pieczenia jest długi – 50 minut – i to na dodatek w wysokiej temperaturze. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc np. pierogi. Szczelne opakowania sprawia, że wszystkie aromaty zostają w środku, a najlepsza pieczona dorada dusi się na parze, we własnych sokach. Dlatego warto skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje gwarancję, że na twoim stole wyląduje najlepsza pieczona dorada. Łatwe Liczba porcji: 2 Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Zawiń szczelnie każdą rybę w papier do pieczenia, a następnie szczelnie owiń folią aluminiową. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb, jakie jedliśmy. Wzdłuż każdej z dorady z obydwu stron zrób nacięcie. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz.