Leczo z cukinią

Bartek

Obiad

24.07.2020 21:19

Leczo z cukinią

Składniki na leczo z cukinią: 2 cukinie – około 700 g 1 duża cebula 2 żółte papryki 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki ajvaru ostrego sól, świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Oczywiście leczo z cukinią możemy robić przez cały rok, jednak ja uwielbiam je przygotowywać latem, kiedy mam dostęp do świeżych warzyw z mojego ogródka. Na koniec dodać przyprawy: po 1 łyżeczce cukru, ziół prowansalskich oraz papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki papryki ostrej. Następnie podsmażać ją chwilę na patelni, aż się zeszkli. 2. Kiełbasę pokroić w pół talarki i dołożyć ją do cebuli. Smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Leczo z cukinią jest super pomysłem na obiad lub kolację. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę. Leczo z cukinią podawać z pieczywem. Zawartość patelni podsmażać przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/07/leczo-z-cukinia/