Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 chili 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz parę liści kolendry Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy do tego miód, sok z limonki i miód, dodajemy sól i odrobinę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły. Nie sądzę aby ta sałatka idealnie pasowała do fasolki szparagowej z bułką tartą, ale akurat taki duet trafił się nam na obiad. Do ogórków dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki chili.