Falafel

Agnieszka

Przekąski

22.07.2020 17:58

Falafel

- 200 g suchej ciecierzycy (namocz ją w wodzie na całą noc) - 2 łyżki białego sezamu - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry - ½ łyżeczki mielonego kardamonu - ½ łyżeczki cynamonu - ½ łyżeczki chili - szczypta mielonego kuminu - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - szczypta pieprzu - olej do smażenia Ciecierzycę odcedź, następnie zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Gdy już będą zarumienione, wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu. Wrzucaj falafele na gorący olej – smaż około 3 minut z każdej strony.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2020/07/22/falafel/