Składniki na ciasto z porzeczkami na maślance: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek 1 szklanka czarnych porzeczek kruszonka 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Jajka i maślankę należy wyjąć dużo wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2. Porzeczki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oddzielić owoce od gronek, a następnie przełożyć je na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Ciasto z porzeczkami na maślance to pyszne i wilgotne ciasto, które zrobisz w dosłownie kwadrans i to w jednej misce! Gorąco polecam wypróbować przepis na to proste ciasto z porzeczkami na maślance. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ciasto z porzeczkami na maślance jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto z porzeczkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 60 minut, do suchego patyczka. Ciasto z porzeczkami jest bardzo proste w przygotowaniu. W osobnej misce wymieszać, przy użyciu rąk: cztery łyżki mąki oraz po dwie łyżki cukru i masła. Przed podaniem ciasto maślankowe z porzeczkami można obficie posypać cukrem pudrem. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 1/2 szklanki oleju rzepakowego, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Uwielbiam takie ciasta, gdzie mogę korzystać z sezonowych owoców, takich, które akurat mam pod ręką.