Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Małgorzata
Obiad
22.07.2020 19:14
Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Składniki

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos morelowy

  • 6 sztuk moreli *
  • 3 łyżki konfitury morelowej **
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego

Kasza kuskus

  • Kasza kuskus
  • 200 g kaszy kuskus
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Przepis

Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/schab-w-sosie-morelowym-z-kasza-kuskus/