Składniki
Składniki
- 2 kotlety schabowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz czarny
- sól
Sos morelowy
- 6 sztuk moreli *
- 3 łyżki konfitury morelowej **
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki płatków chili
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego
Kasza kuskus
- Kasza kuskus
- 200 g kaszy kuskus
- 300 ml wody
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
Przepis
Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/schab-w-sosie-morelowym-z-kasza-kuskus/