Składniki na sałatkę szwedzką: 2,5 kg ogórków 4-5 dużych cebul 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ziarenek pieprzu Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, a następnie szatkujemy w plastry, przekładamy je do miski. Znam kilka wersji tej sałatki, ale ten według mnie jest najlepszą jego wersją – a znam ją od mojej mamy 🙂 Sałatka szwedzka czyli sałatka z ogórków i cebuli do słoików, na zimę! Następnie nasze warzywa odcedzamy od nadmiaru wody i dość ciasno układamy w słoikach. W międzyczasie słoiki porządnie szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Do tak przygotowanych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i pieprzu.