- 1 biała kapusta - 150 g ryżu - 800 g mielonej łopatki wieprzowej - 2 średnie cebule - 2 jajka - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżeczka suszonego majeranku - sól, pieprz - Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włóż kapustę do dużego garnka zalanego osoloną wodą. - Mięso włóż do dużej miski, dodaj ryż, podsmażoną cebulkę, jajka, zioła, dopraw całość farszu solą i pieprzem do smaku – wymieszaj bardzo dokładnie. Sos pomidorowy - 250 ml bulionu - ok 600 g passaty pomidorowej - 1 łyżka mąki - tymianek - sól, pieprz Po tym czasie przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Duś je pod przykryciem przez 50 – 60 minut (kapusta musi być miękka). - Ryż ugotuj al dente (około 10 minut) – ostudź.