To podstawa letnich przepisów 😊 Składniki: 250 g twarogu (może być z wiaderka) 50 g masła ¼ szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 ml mleka 2 garście płatków migdałów Dodatkowo: Ulubione owoce (u mnie to 24 wiśnie) 8 herbatników jasnych lub ciemnych Składniki na polewę: 80 g śmietanki 30-36% 1/3 tabliczki czekolady ciemnej 2/3 tabliczki czekolady mlecznej Masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i rozpuszczam. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, dodaję po łyżce twarogu z jajkami, cały czas mieszając. Następnie dodaję mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotuję, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na dno kruszę ciastko, układam kilka wiśni lub innych owoców, wylewam ¼ masy twarogowej i przykrywam ciastkiem. Na koniec dodaję 1 garść płatków migdałów i mieszam. Propozycja na lato – serniczki z owocami w pucharkach. Śmietankę doprowadzam do wrzenia, wkruszam czekolady i czekam chwilę, aż się rozpuszczą.