- Smażyć wykładając po jednej łyżce na rozgrzany olej, po 2 – 3 min. z obu stron na rumiano, można sprawdzić patyczkiem czy już dobre. Dodatkowo: - ciasteczkowa nutella - ulubione owoce - olej do smażenia Przygotowanie: - Połowę kefiru wymieszać w misce trzepaczką rózgową z sokiem z cytryny, jajkiem i cukrem. Składniki: 25 szt. - 400 ml kefiru lub maślanki - 300 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 - 1/3 łyżeczki sody - 4 łyżki cukru trzcinowego - 1 jajko L - sok z połowy małej cytryny Placuszki są fajne puchate za sprawą mąki prosto z młyna, a dzięki lubianej przez dzieci nutelli i dodatkowi owoców powstały smakowite sowy. Pogoda u nas za oknem nie nastraja wakacyjnie, więc chociaż na talerzu można przemycić odrobinę słońca i uśmiechu.