Składniki: 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory mała czerwona papryka mały bakłażan ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ćwierć łyżeczki mielonej kolendry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Paprykę kroimy w paski, bakłażana w większą kostkę, skrapiamy olejem, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 20 minut w 180 stopniach. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na niej cebulę z rozdrobnionym czosnkiem, pod koniec smażenia dodajemy kmin i mieloną kolendrę, mieszamy. Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem to przepis, który powstał tylko dlatego, że miałam w domu umierającą już kolendrę. Wszystko smażymy pod przykryciem jakieś 5 minut, pod koniec dodajemy pieczone warzywa, mieszamy. Podobne przepisy: Szakszuka z fetą i szpinakiem Szakszuka z fasolą i chorizo Szakszuka Zielona szakszuka