Składniki: ½ kg bobu 200 g fasolki szparagowej 50 g chorizo Kromka chleba Pesto 3 łyżki siekanej pietruszki 3 łyżki siekanego szczypiorku ½ łyżeczki soku z cytryny Garść orzechów laskowych, lub pistacji, pokruszonych 2 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz bób i fasolkę, zalej wodą i ugotuj – czas około 10 minut. Kup składniki online Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! Łatwe Liczba porcji: 2 Bób przesmażony z chorizo jest daniem popularnym w Portugalii i trzeba przyznać, że Portugalczycy wiedzą co dobre. Krok 3 Zrób pesto: włóż do miksera pietruszkę, szczypiorek, parmezan, orzechy, wlej sok z cytryny i olej. My od siebie dodaliśmy proste grzanki, żeby danie było bardzie sycące i mogło wystąpić w roli lekkiego lanczu. Aromatyczna wędlina dodaje bobowi dodatkowego smaku, a jeśli jest pikantna, co polecamy, także dodatkowego kopa. Sałatka jest też skropiona prostym pesto, żeby dodać jej jeszcze więcej smaku. Szukasz ciekawego pomysłu na dania z bobem? Krok 2 W międzyczasie: pokrój chleb w kostkę. Wyłóż na nią pokrojone w plastry chorizo. Wysyp na rozgrzaną patelnię, podpiekaj aż pieczywo stanie się chrupiące.