PIĄTEK: ZAPIEKANKA Z RIGATONI, KALAFIORA I MOZZARELLI

Agnieszka

Makarony

06.07.2018 6:55

PIĄTEK: ZAPIEKANKA Z RIGATONI, KALAFIORA I MOZZARELLI

Składniki: Pół opakowania makaronu rurki (polecamy makaron gryczany) 1 średniej wielkości kalafior 1 kulka mozzarelli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka kaparów 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej Płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Pokrój kalafiora w różyczki. Jeśli szukacie prostego, wakacyjnego dania, łatwego w przygotowaniu to kalafior zapiekany z makaronem, serem pod chrupiącą skorupką z bułki tartej i parmezanu będzie jak znalazł. Dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, łyżkę posiekanych kaparów, łyżeczkę skórki z cytryny, posiekane ząbki czosnku. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź go 2 minuty wcześniej niż sugeruje instrukcja. Krok 2 Wyciągnij kalafiora z wody łyżką cedzakową. W tym daniu dodatkowo mają się jeszcze bardziej ku sobie, bo łączy je mozzarella i parmezan. Zagotuj ze 2 litry wody, dobrze posól i wrzuć do niej kalafiora. Łatwe Liczba porcji: 2 Kalafior i makaron to nadspodziewanie dobrany duet. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia 20 minut, albo do momentu aż wierz ładnie się przypiecze. Szczególnie kalafior pieczony czuje się dobrze w towarzystwie pasty. Po rozmrożeniu, podgrzana smakuje jak dopiero co wyciągnięta z pieca. Wymieszaj parmezan z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-zapiekanka-z-rigatoni-kalafiora-mozzarelli/