Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty i ogórków (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg 1 kg marchwi 2 kg ogórków gruntowych 4 średniej wielkości cebule pęczek natki pietruszki Zalewa: 600 ml oleju 400 ml octu 10% 350 g cukru 2 łyżki soli Kiedy będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Zobacz inne przepisy na surówki do słoików: Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika.