Gotowe! Risotto z bobem i groszkiem Czas przygotowanie: 45- 60 minut Składniki (2 porcje): 3/4 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 – 2 szklanki bulionu lub wody 1 cebula szalotka 3 ząbki czosnku 1/2 cukinii 200 g ugotowanego i obranego bobu 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, sól i pieprz 4 łyżki parmezanu Przygotowanie: Risotto robi się ze specjalnego rodzaju ryżu, który pięknie nasiąga smakami białego wina i bulionu i gotuje się je długo, az stanie się one niezwykle kremowe. Robicie? Kremowy ryż z zielonymi warzywami – czyli włoskie risotto Zauważyłam, że wiele osób na słowa risotto kręci nosem. Następnie wlewamy 1/2 szklanki bulionu (jeżeli używamy wody to od razu solimy całość), a kiedy zacznie się wchłaniać dodajemy cukinię oraz mrożony groszek. To jedno z moich ulubionych dań – po ryż arborio sięgam bardzo często i w każdym sezonie, wymieniając tylko składniki. Sprawdzamy, czy twardość ryżu nam odpowiada – ja wolę moje risotto bardziej al dente, jeżeli wolisz bardziej ugotowane, dolej więcej bulionu i pogotuj dłużej. Następnie zalewamy 1/2 szklanki białego wina i czekamy aż ryż je wchłonie. Niestety często w przepisach, a nawet restauracjach nazywa się tym mianem jakikolwiek ryż z warzywami. W czasie gotowania dodajemy dodatki, mając na uwadze to, które warzywa wymagają dłuższego gotowania, a które krótkiego (np. groszek). Zaczynamy od posiekania czosnku i masła i przygotowania bulionu – jeżeli go jednak nie mamy, możemy użyć wody. Po 2 minutach wlewamy wino i czekamy aż ryż je wchłonie. Następnie w głebokiej patelni albo rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy suchy ryż arborio, smażymy chwilę. Stopniowo dolewamy pozostały bulion, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie wlaną porcję. Dodajemy obrany bób, 2 łyżki masła i 2 łyżki parmezanu. Po dłuższym wywiadzie okazuje się, że to dlatego, że prawdziwego risotto nigdy nie jedli.