Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem

Dorota
Obiad
18.05.2020 15:08
Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem

Składniki na farsz: 100 g ricotty albo twarogu tłustego * 1 łyżka migdałów* (nadadzą się również orzechy włoskie, możesz rówież pominąć ten dodatek) 1 łyżka posiekanego tymianku i rozmarynu (w dowolnych proporcjach, najlepiej świeże) sól, pieprz Pozostałe składniki: rabarbar – około 2 łodygi zielone szparagi – około 8 sztuk skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka migdałów (nadzadzą się również orzechy włoskie) świeży tymianek 2 łyżki miodu albo syropu klonowego Przygotowanie: Szykujemy ciasto. Mieszamy na stolnicy mąkę z solą, wkrajamy zimne masło (kładziemy na wysypanej mąse i kroimy w miejsze kawałki) i wyrabiamy rękami, dodając odrobinę zimnej wody (około 2 łyżek). Mieszamy na stolnicy mąkę z solą, wkrajamy zimne masło (kładziemy na wysypanej mąse i kroimy w miejsze kawałki) i wyrabiamy rękami, dodając odrobinę zimnej wody (około 2 łyżek). Cytrynę myjemym sparzamy i wycieramy do sucha, następnie ścieramy z niej skórkę tarką o drobnych oczkach, uważając, aby nie zetrzeć białej części. 35 minut w 190 stopniach, na środkowym poziomie. Najlepiej jak spojrzycie na zdjęcie i spróbujecie najpierw ułożyć tak sobie kilka warstw na desce, a potem przełożyć je na ciasto. Galette to francuskie określenie na płaskie, swobodne w formowaniu kruche ciasto – choć w Bretanii galette oznacza gryczane naleśniki, więc nazwa może być czasami myląca. Ilość porcji: 4-6 Składniki na ciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz użyć jasnej orkiszowej albo pszennej białej lub pełnoziarnistej) 100 g zimnego masła sól 2 łyżki zimnej wody Jeżeli masz dość słaby blender, dobrze jest migdały wcześniej namoczyć np. na noc albo chociaż na godzinę. Wskazówki: Jeżeli zostanie Ci twaróg, rabarbar i trochę migdałów to masz już prawie wszystkie składniki na te drożdżówki z serem, rabarbarem i migdałową kruszonką. Ja ułożyłam je w jodełkę, układając na zmianę szparagi i rabarbar i zmieniając kierunek układania w każdej kolumnie. Po pokrojeniu na kawałki i wyłożeniu na talerze polewamy odrobiną miodu albo syropu klonowego. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów ze szparagami (jestem nieco uzalezniona 😀 ) – wszystkie znajdują się tutaj pod tagiem szparagi. Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem z farszem serowo – migdałowym to danie wytrawne, ale ze słodkim twistem. galette świetnie smakuje z lekką sałatka – np. tą z borówkami i bazyliowym dressingiem. W tym czasie siekamy pozostałe migdały i prażymy je na suchej patelni do zrumienienia. W tym czasie siekamy pozostałe migdały i prażymy je na suchej patelni do zrumienienia. Cytrynę myjemym sparzamy i wycieramy do sucha, następnie ścieramy z niej skórkę tarką o drobnych oczkach, uważając, aby nie zetrzeć białej części. Pieczemy 35 minut w 190 stopniach, na środkowym poziomie. Sałatka ze szparagami i burratą A może szukacie pomysłów na rabarbar? Przekładamy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Galette w formie naszej tarty rustykalnej powstało w czasach normandzkich, wówczas zwane było po prostu gale, co zonaczało właśnie płaskie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy folią lub woskowijką i wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Formujemy kulę, zawijamy folią lub woskowijką i wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Notabene – przepis na nie znajdziecie tutaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/wytrawne-galette-ze-szparagami-i-rabarbarem-tarta-rustykalna/