Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie 😉 Składniki: 0,5 kg polędwiczek drobiowych 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 2-3 szczypty przyprawy gyros lub innej do kurczaka pieprz i sól do smaku do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + minimalna ilość wody opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi (2×100 g) (2×100 g) 2 małe jajka 400 ml wody pół wędzonego oscypka Przygotowanie: Polędwiczki obsmażamy z obu stron na maśle. Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka Dziś mam dla Was przepis na pyszny i naprawdę szybki obiad. Duszone polędwiczki drobiowe podane z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi z dodatkiem startego oscypka. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie lekko zagęszczamy (mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu). Ścieramy na drobnych oczkach pół wędzonego oscypka, wbijamy 2 jajka i wlewamy około 400 ml wody. Placki smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Następnie podlewamy całość bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa (co jakiś czas warto wszystko lekko przemieszać). W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z dodatkiem oscypka. Doprawiamy je z wierzchu przyprawą gyros (lub inną ulubioną do kurczaka). Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki.