przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki: (na keksówkę) 200 g dobrej jakości masła 180 g cukru 120 g mąki pszennej 4 większe jajka (u mnie wiejskie) 100 g mąki migdałowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią *składniki muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto przesiać). W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią i jajkami na jasną puszystą masę. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika). Do przygotowania babki wykorzystałam wspaniałą mąkę migdałową, którą możecie nabyć w sklepie ze zdrową ekologiczną żywnością BioIndygo.pl Mąka migdałowa, to nic innego jak zmielone migdały. Wystarczy kilka chwil na przygotowania + czas pieczenia i… można się cieszyć pyszną migdałową babką. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym razem w wersji migdałowej. Całość mieszamy tylko do połączenia składników (najlepiej drewnianą łyżką, choć ja czasem robię to króciutko mikserem na najmniejszych obrotach). W przeciwieństwie do innych mąk można ją spożywać na surowo. Następnie do naszej masy dodajemy mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia. Mąka zakupiona na BioIndygo.pl spełniła w pełni moje oczekiwania.