Polecam i Wam spróbować domowej wersji z czekoladą i bananami. prosty domowy deser z dzieciństwa gotowy w kilka minut kilka prostych składników domowy budyń na żółtkach bez dodatku mąki pszennej Składniki: 500 ml mleka (2 szklanki) 3 żółtka (średnich jaj)* 3-4 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 30 g skrobi ziemniaczanej (3 płaskie łyżki) łyżeczka masła kawałek czekolady (ilość wg gustu) – użyłam czekoladę cukierniczą 70% Pantagruel (polecam do wypieków, deserów itd) kilka plasterków banana Gdy nasze mleko z żółtkami i cukrem zacznie się gotować powoli zaczynamy wlewać mieszankę z kubka (jeszcze przed wlaniem warto ją zamieszać) i mieszamy całość zwiększając lekko moc palnika (ja cały czas robię to ręczną trzepaczką, unikam w ten sposób grudek). Taki ciepły waniliowy budyń wyśmienicie smakuje z porcją świeżych owoców (to latem) lub plasterkami banana i topiącą się pod wpływem ciepła czekoladą. Deser z dzieciństwa – domowy budyń z czekoladą i bananami. Do żółtek dodajemy łyżeczkę masła i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (opcjonalnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego i reszta zwykłego cukru). Podajemy. Domowy budyń można jeść na ciepło (ja tak lubię najbardziej) lub na zimno. W większym kubku mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z drugą szklanką mleka. Dolewamy 250 ml i podgrzewamy całość chwilę na małym ogniu jednocześnie mieszając dokładnie składniki (najlepiej ręczną trzepaczką). Jednym z nich był niewątpliwie pyszny waniliowy budyń. możecie wykorzystać do przygotowania domowych kokosanek Przygotowanie: Żółtka przekładamy do rondelka z grubszym dnem.