Składniki: - 1 dojrzały banan - 2 jajka klasy M - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki truskawkowego jogurtu do picia - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody - do smażenia oliwy z oliwek – u mnie extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla (polecam!) Tak przygotowane placuszki na jogurcie truskawkowym można podać same lub z ulubionymi dodatkami np. truskawkami pokrojonymi na kawałki, dżemem, miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowane placki na jogurcie truskawkowym podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. truskawkami, miodem, syropem klonowym lub dżemem. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (skrapiam nią patelnię) smażymy placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) z obu stron. Placuszki przygotowałam na truskawkowym jogurcie do picia z dodatkiem dojrzałego banan. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet słodki obiad (wówczas polecam przygotować z większej porcji).