Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym

Magdalena
Zapiekanki
16.08.2020 17:34
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym

Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/ Składniki: około 1,5 kg ziemniaków 8 pieczarek kawałek boczku Martika (tak z 4-5 cm) (tak z 4-5 cm) 1/4 zielonej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 duża cebula 0,5 łyżki masła kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 10 cm) (około 10 cm) 2 grubsze plastry schabu Martika pieprz i sól do smaku 250 g żółtego sera odrobina oliwy do wysmarowania formy 2 jajka 2 pełne łyżki śmietany 18% szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym Zapiekanka ziemniaczana, to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, jedno z dań na przyjęcie lub dodatek na grilla. Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg) Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy strzegą jej unikalnego charakteru. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą. Formę na tartę (u mnie 28 cm, sprawdzi się też większe naczynie do żaroodporne) smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy wędlin jak Szynka wiejska wiązana radomyska. Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki. Na patelnię wrzucamy boczek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Następnie wykładamy nasz farsz, na wierzch układamy plastry ziemniaków. Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-farszem-miesno-warzywnym/