Schab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez kilka minut. czubata łyżka mąki pszennej szklanka mleka (220 ml) natka pietruszki sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, gałka muszkatołowa, szczypta kurkumy (można pominąć, ale nadaje ładnego żółtego koloru potrawie) Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Zobacz inne przepisy na schab z piekarnika: Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty.