Składniki: 2 grube plastry wędzonej szynki około 3 łyżki posiekanego koperku 1 szklanka drobiowego bulionu (, czyli 1/3 szklanki koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 2/3 szklanki wody) + 2/3 szklanki wody) 2 garście makaronu – u mnie kolorowe penne ze szpinakiem 1/2 cebuli pieprz do smaku 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy na ogniu, aby zminimalizować ilość bulionu (u mnie na czas gotowania makaronu). Zalewamy szklanką drobiowego bulionu, doprawiamy pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Dziś zapraszam Was na pyszny makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Gdy bulion zmniejszy objętość, zagęszczamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub lekko rozcieńczając wodą (wówczas jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu). To moja kolejna propozycja na obiad w kilka chwil.