Składniki na pieczony rabarbar: – 400g rabarbaru – skórka z 1 pomarańczy – sok z ½ pomarańczy – 1 łyżka erytrolu – 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy Składniki na placki: – 200g ricotty – 200ml mleka – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 jajka – 1 łyżka erytrolu – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Smażymy na patelni bez tłuszczu zgodnie z zasadą 1 łyżka = 1 placek po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Dodatkowo: – 150g skyru waniliowego – garść pistacji RABARBAR: Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Laski rabarbaru kroimy w połowie na dwie równe części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jedna porcja z dodatkami to około 310kcal, B: 16,5g, T: 8,8g, W: 39,1g.