Składniki na 2 kokilki o pojemności 420ml: – 1 średnia chałka – 3 jajka – 60ml mleka – 1 łyżka erytrolu (lub cukru) – duża garść czereśni Mam w planach przygotowanie greckich pit z gyrosem i sosem tzatziki, souvlaków, moussaki, baklavy, czy chałwy – a wszystkimi przepisami podzielę się z Wami. Dodatkowo: – odrobina masła do natłuszczenia kokilek – cukier puder do posypania Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Jajka roztrzepujemy wraz z mlekiem i erytrolem, a następnie otrzymaną masą zalewamy chałki po równo w każdej z kokilek. Jednakże, mimo powrotu z wakacji bardzo chciałabym, żeby Grecja i greckie smaki pozostały ze mną na dłużej. Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie. Czereśnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki i umieszczamy je na wierzchu.