Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com Składniki: Steki Duży kalafior 2,5 łyżki oleju 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki parmezanu 2 starte ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Krok 4 Wyjmuj steki z piekarnika, posmaruj je – najlepiej pędzlem – musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na każdego steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Z jednej główki wykroisz dwa solidne steki z kalafiora, lub trzy cieńsze, ale do tego potrzebna jest duża głowa. Łatwe Liczba porcji: 2 Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej łyżeczką oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Krok 2 W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodaj starte ząbki czosnku, skórkę z cytryny, bułkę tartą, parmezan i łyżkę oleju. Zapiekaj 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki. Steki z kalafiora… Zachowaj je do innego dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora. Posmaruj steki łyżką oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę.