Placki z młodej kapusty z boczkiem i czerwona cebulą

Jolanta
Obiad
02.07.2020 8:28
Placki z młodej kapusty z boczkiem i czerwona cebulą

Przygotowanie najlepszych placków z kapusty: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy i przekładamy na durszlak i solimy ok. 1 łyżeczki, mieszamy kapustę, durszlak zostawiamy w zlewie na ok. 1 godzinę, aby odciekła woda z kapusty. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc u mnie na obiad są pyszne placki z młodej kapusty z dodatkiem siekanego boczku i cebuli na kefirze. Z podanych proporcji wyjdzie około 15 dużych placków: ½ główki młodej kapusty ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ½ szklanki kefiru 2 jajka 1 cebula (u mnie czerwona) 50 g boczku wędzonego parzonego 1 płaska łyżka soli i czarny pieprz do smaku Placki z młodej kapusty są gotowe, ja podaję je z kleksem kwaśnej śmietany z koperkiem, smacznego. Te placki to nie są fuczki, które się robi z kiszonej kapusty, te placki są ze świeżej młodej kapusty. Placki smażymy na oleju, na małym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor,. A placki z młodej kapusty, co Wy na to? Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Jeśli nie jadacie mięsa, to pomińcie boczek i będziecie mieć pyszne wegetariańskie placki z kapusty. Przepis na Placuszki z młodej kapusty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/placki-z-kapusty/