Duża garść nasion słonecznika 1/2 szklanki tartego parmezanu Papryczka chili (według uznania) 1/2 łyżeczki nasion kuminu Garść kiełków 2 ząbki czosnku Sok z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Sól, pieprz Przygotowanie: Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona. Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 placki tortilli (najlepiej domowych) 200 g krewetek surowych 2 główki sałaty rzymskie Garść rukoli Sałatka z pieczonym awokado jest niezwykle łatwa do zrobienia i gotowa jest w 20 minut. Przekrój awokado na połowy, usuń pestki, obierz, dobrze posól i popierz, posyp ziarnami kuminu, skrop oliwą, wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczone awokado z zewnątrz lekko twardawe w środku jest kremowe. Krok 2 W międzyczasie pokrój tortille w trójkąty lub w dowolny sposób. Rozłóż je na tacce do pieczenia, rozsyp na nich pestki i nasiona. Sałatkę zrobił podczas pobytu w Arizonie z lokalnie dostępnych składników. Kiedy zacznie się pienić wrzuć na nie dwa rozgniecione ząbki czosnku. Absolutnie hitowe są chipsy z tortilli – chrupiące i lekko słone. Łatwe Liczba porcji: 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Jamiego Oliviera America. Kiedy kawałki tortilli zaczną brązowieć, wyjmij tackę z piekarnika. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Wstaw do piekarnika z awokado.