Składniki na placki jogurtowe z truskawkami: 250 g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli kilka truskawek Przygotowanie: Błyskawiczne w przygotowaniu placki jogurtowe z truskawkami polecają się na śniadanie, podwieczorek lub nawet słodki obiad. 3. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oleju i nakładać po 1 łyżce ciasta, zachowując przy tym odstępy, ponieważ placki podczas smażenia urosną. Gdy podrosną i się lekko zarumienią od spodu, to na wierzchu każdego placka ułożyć po 2-3 plasterki truskawek. Placki jogurtowe z truskawkami są pyszne, puszyste, wilgotne i delikatne w smaku, a dodatek truskawek sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Placki są bardzo dobre od razu po usmażeniu, ale można je zajadać na zimno lub nawet odgrzewane. Placki smażyć na małym ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony. Placki smażyć jeszcze chwilę, do lekkiego zarumieniania, a następnie zdjąć je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na placki jogurtowe z truskawkami. Placki jogurtowe z truskawkami po usmażeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.