Postanowiłam połączyć polskie kluski z włoskim sosem i tak powstały kluski śląskie z sosem pomidorowym z bakłażanami – czyli kluski alla norma. Składniki na sos alla norma: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula szalotka 1/2 puszki pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej 1 mały bakłażan sól, pieprz, oregano, bazylia oliwa z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Kluski śląskie alla Norma Pasta alla Norma to sycylijski makaron, podawany z sosem pomidorowym z bakłażanem, posypany spora ilością parmezanu. Jak przygotować kluski śląskie z sosem pomidorowym z bakłażanami – kluski alla Norma? jezeli jednak nie macie wiele czasu, z powodzeniem możecie wykorzystać przepis na przygotowanie samego sosu i podać go z makaronem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy i dodajemy czosnek, szklimy 1-2 minuty, dodajemy cebulę, jeszcze jedną łyżkę oliwy i odciśnięty z bakłażan. Ilość porcji: 2-3 Składniki na kluski: 6-8 ziemniaków (około 500 g) mąka/skrobia ziemniaczana – 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków (opis w przepisie) Wykładamy je na stolnice i zostawiamy na maksymalnie 5 minut, aby nadal były bardzo ciepłe, ale nie parzyły w dłonie. jeżeli macie ochotę na inny przepis na prosty makaron możecie wypróbować ten z awokado i łososiem. Pomyslałam, że warto byłoby połączyć tradycyjne polskie kluski śląskie z tym włoskim sosem. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje – potrwa to około 10 minut (akurat kluski się ugotują). Podajemy kluski z sosem, posypane parmezanem i świeżą bazylią.