Składniki na spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę serowo-śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 300 g serka waniliowego typu Danio 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania) Ciasto wkładamy do chłodnego miejsca na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc), by masa serowo-śmietanowa stężała. Przykrywamy warstwą herbatników, a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą uzyskujemy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej około 50-100 ml śmietanki, mieszamy i rozprowadzamy na górnej warstwie herbatników. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i teraz już mieszamy delikatnie łyżka. Nie jest to nic trudnego, wystarczy trzymać się przepisu, a na pewno wyjdzie 😉 Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. U mnie blacha takiego ciasta zniknęła migiem i wszyscy się pytali, gdzie ono się podziało 😉 Na samym końcu porcjami wlewamy ostygniętą galaretkę i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą, puszystą masę.