Domowe bułki z przedziałkiem!

Bartek
Śniadania
22.11.2020 19:14
Domowe bułki z przedziałkiem!

Składniki na domowe bułki z przedziałkiem: 500 g mąki pszennej + 2 łyżki 20 g drożdży 125 ml mleka 125 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Przygotowanie: 1. Naszła mnie ogromna ochota na świeżą bułeczkę z dżemem, a w lodówce miałam opakowanie świeżych drożdży więc postanowiłam, że upiekę domowe bułki pszenne z przedziałkiem. Mój mąż jest z okolic Poznania i tam na takie bułki mówi się bułki poznańskie. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowane ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Z tej porcji wyszło mi 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto podzielić również na 12 mniejszych kuleczek. Po upieczeniu bułeczki studzimy na kratce, a po ostudzeniu zajadamy z ulubionymi dodatkami. Po upływie tego czasu na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. Blachę z pieczywem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut (góra-dół, bez termoobiegu). 2. Masło i wodę podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/03/domowe-bulki-z-przedzialkiem/