Rolada - czekoladowa gałąź

Krzysztof
Przepisy
18.11.2014 21:30
Rolada - czekoladowa gałąź

Przepis

Składniki na biszkopt:

· 50 g masła

· 25 g mąki pszennej

· 25 g mąki ziemniaczanej

· 25 g kakao

· 4 jajka

· 2 żółtka

· 125 g cukru pudru

· 2 łyżki porto

Składniki na krem:

· 120 g gorzkiej czekolady

· 150 g masła

· 6 łyżek cukru

· 3 żółtka

Składniki na polewę:

· 120 g gorzkiej czekolady

· 35 g masła

· 55 ml śmietanki kremówki

· cukier puder do posypania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Oba rodzaje mąki oraz kakao przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Masło rozpuścić, dodać do masy i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić go masłem. Masę wylać na papier i piec przez ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia.

Krem:

Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 3 łyżkami wody, tak aby powstał syrop. Żółtka miksować stopniowo dodając do nich syrop cukrowy. Kiedy masa będzie gładka i kremowa dodać do niej przestudzoną czekoladę i zmiksować. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki należy wstawić go do lodówki na ok. 15 min.

Polewa:

Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną czekoladę zmiksować z kremówką na gładką masę.

Ostudzony biszkopt oddzielić od papieru do pieczenia i skropić porto. Całość posmarować kremem i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Gotową roladę posmarować polewą, tak aby utworzyła nierówną powierzchnię i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!