Przepis
Składniki na biszkopt:
· 50 g masła
· 25 g mąki pszennej
· 25 g mąki ziemniaczanej
· 25 g kakao
· 4 jajka
· 2 żółtka
· 125 g cukru pudru
· 2 łyżki porto
Składniki na krem:
· 120 g gorzkiej czekolady
· 150 g masła
· 6 łyżek cukru
· 3 żółtka
Składniki na polewę:
· 120 g gorzkiej czekolady
· 35 g masła
· 55 ml śmietanki kremówki
· cukier puder do posypania
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Oba rodzaje mąki oraz kakao przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Masło rozpuścić, dodać do masy i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić go masłem. Masę wylać na papier i piec przez ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia.
Krem:
Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 3 łyżkami wody, tak aby powstał syrop. Żółtka miksować stopniowo dodając do nich syrop cukrowy. Kiedy masa będzie gładka i kremowa dodać do niej przestudzoną czekoladę i zmiksować. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki należy wstawić go do lodówki na ok. 15 min.
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną czekoladę zmiksować z kremówką na gładką masę.
Ostudzony biszkopt oddzielić od papieru do pieczenia i skropić porto. Całość posmarować kremem i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Gotową roladę posmarować polewą, tak aby utworzyła nierówną powierzchnię i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!