Ciasto z sentymentem

Karolina
Ciasta
29.06.2020 18:27
Ciasto z sentymentem

Dodatkowo: 300 g ulubionego dżemu (u mnie to wiśniowy i z czarnej porzeczki) 400 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%) Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Składniki: 125 g czekolady ciemnej 75 g czekolady mlecznej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka miodu Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Pierwszy blat nasączam połową wody z cytryną, smaruję ulubionym dżemem, na to wykładam kwaśną śmietanę i całość przykrywam drugą połową biszkopta. To ciasto pojawiało się często u nas w domu w niedzielę, dlatego nazwałam je ciastem z sentymentem. 😊 Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto z sentymentem najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Górną warstwę biszkopta nasączam drugą połową wody i całość wstawiam do lodówki na 20 minut. A jak zrobiło się tak sentymentalnie, to dopasujmy do ciasta książkę z sentymentem 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/ciasto-z-sentymentem/