Łaciate rogale

Karolina
Desery
24.03.2020 19:42
Łaciate rogale

Składniki na 16 rogali: 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 1 łyżka kakao 16 łyżeczek nutelli Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml 2 szklanki mąki, śmietanę, cukier puder i masło zagniatam na jednolite ciasto. Ciemne ciasto kładę nieregularnymi kawałkami (wycięłam gwiazdki, które dały ciekawe łaciate wzory – zdjęcie na końcu 🙂 ) na białe ciasto i ponownie rozwałkowuję wciskając ciemne ciasto w jasne (rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm). Ciasto dzielę następnie w proporcji 1/3 do 2/3. Do 1/3 dodaję kakao i zagniatam tak długo, aż kakao połączy się z ciastem. Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/laciate-rogale/