Składniki: - ok. 400 g zielonego mrożonego groszku, - bulion warzywny (ok. 1-2 szklanki), - 1-2 łyżki oliwy Gallo Classico, - 2 jajka, - sól, pieprz, - 1/2 cebuli, - odrobina śmietany 18%. - odrobina śmietany 18%. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy rozbite jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Jajka w koszulkach: W garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Ta zupa jest pyszna lekko słodka, lekko słona idealne połączenie smaków dopełnione jajkiem w koszulce. Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. Mała rada: ja zazwyczaj wodę odlewam i dodaję mniej, a potem jak mam za gęstą konsystencję zupy dolewam więcej. W tym samym czasie, groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzącym bulionem do przykrycia go.