Przesmażałam, ponieważ użyłam zcukrzonego miodu. gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków SMACZNEGO ! Dżem z płatków róży to unikat wśród słoiczków z przetworami. Przepis na cukier różany znajdziesz na blogu- tutaj , a na nalewkę różaną tutaj Płatki róży oprócz obłędnego zapachu i niebywałego smaku posiadają wiele wartości zdrowotnych, zresztą jak wszystkie dary natury. Fakt, dżem wyjadany ze słoiczka ma leciutki posmak goryczki, ale w cieście i drożdżówkach ulotnił się już całkowicie płatki róż umieścić w kielichu blendera, dodać miód i zblendować. Zebrane płatki róż po prostu zblendowałam razem z miodem, a żeby rozpuścić skrystalizowany miód na koniec podgrzałam całość przez około 5 minut do jego rozpuszczenia. Mój dżemik nie jest przesadnie słodki masę różaną przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i przesmażyć przez około 5 minut. Z dżemem różanym upiekłam już bułeczki drożdżowe i ciasto z truskawkami. zebrać płatki róż w miejscu położonym z dala od ruchu samochodowego.