) Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko 10-12 suszonych śliwek sól, pieprz 5 goździków 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka smalcu/masła klarowanego 1,5 szklanki wody Przygotowanie: - kapustę obierz ze zwiędłych liści, podziel na ćwiartki i poszatkuj - w garnku, w krórym będziesz dusić kapustę rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj przygotowaną kapustę, pokrojone na plasterki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) jabłko, przyprawy, podlej wodą i duś około 25 minut do miękkości - pod koniec duszenia dodaj pokrojone na paseczki śliwki i ocet - podawaj na ciepło SMACZNEGO ! Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze.