Poznaj niezwykle właściwości piwonii. Warto je mieć w swoim ogrodzie!

Patrycja
Ogród
15.06.2020 7:45
Poznaj niezwykle właściwości piwonii. Warto je mieć w swoim ogrodzie!

Piwonia to piękny kwiat, o wielu cennych właściwościach kosmetycznych i leczniczych. W Chinach uprawiana już od 2000 lat, zwana królową kwiatów, często spotykana jest także w naszych ogrodach i na balkonach. Piwonia to symbol miłości i udanego małżeństwa, zdrowia, pomyślności, szczęścia i bogactwa. Poznaj niezwykłe właściwości tego kwiatu i sposoby jego przyrządzania.

Zdjęcie Poznaj niezwykle właściwości piwonii. Warto je mieć w swoim ogrodzie #1

Pochodzenie piwonii

Piwonie to piękne byliny o bujnych, okazałych kwiatach, najczęściej występujące w kolorze różowym, czerwonym, białym lub fioletowym. Na świecie istnieje aż 33 gatunków piwonii i ponad 3000 tysiące jej odmian. Pochodzą z Azji, gdzie były uprawiane już od starożytności, były niezwykle cenione na królewskich dworach, a jej najrzadsze egzemplarze były przekazywane w darze, posagu lub spadku.

Właściwości lecznicze piwonii

Piwonie znane są ze względu na ich właściwości lecznicze i kosmetyczne. W chińskiej medycynie naturalnej, od lat używane były jako środek wykrztuśny, na schorzenia układu oddechowego, serca i na poprawę krążenia krwi oraz pracy wątroby. Stosowane były także jako środek poprawiający trawienie i perystaltykę jelit, pomagający w zaburzeniach układu pokarmowego, o działaniu rozkurczowym oraz do przyspieszenia procesu gojenia się ran. Piwonie mają również działanie uspokajające, kojące, przeciwalergiczne, pomagają przy leczeniu migreny, nerwobóli, artretyzmu i reumatyzmu.

Zdjęcie Poznaj niezwykle właściwości piwonii. Warto je mieć w swoim ogrodzie #2

Właściwości kosmetyczne piwonii

W kosmetyce najcenniejszym składnikiem jest korzeń piwonii, który zawiera glikozyd paeoniflorin i jest odpowiedzialny za poprawę stanu, kondycji skóry i jej wygładzenie oraz ujędrnienie. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia się komórek, pomaga w leczeniu trądziku i stanów zapalnych.

Źródło piękna i zdrowia

Piwonie stanowią bogactwo cennych składników, takich jak: magnez, potas, chrom, żelazo, sód, olejków eterycznych oraz substancji o właściwościach leczniczych: kwasów fenolowych, glikozydów, garbników, czy flawonoidów.

Zdjęcie Poznaj niezwykle właściwości piwonii. Warto je mieć w swoim ogrodzie #3

Jak spożywać piwonie?

Kwiaty piwonii warto zebrać w czerwcu i wysuszyć w temperaturze pokojowej. Korzeń wykopujemy wiosną lub jesienią i możemy, podobnie jak grzyby, suszyć przez kilka godzin w piekarniku w niskiej temperaturze. Z kwiatów lub korzenia warto przygotować herbatę lub napar. Zrobimy to w prosty sposób- zalewamy je gorącą wodą i parzymy przez ok. 30 minut. Jednak piwonii nie wolno spożywać zbyt często, ponieważ w za dużych dawkach mogą doprowadzić do zatrucia. Powinny ich także unikać kobiety podczas miesiączki, będące w ciąży i karmiące piersią.