Sałatka ze świeżych warzyw z sosem tuńczykowym pół sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 2 zielone ogórki 1 czerwona cebula pół papryki czerwonej mała puszka kukurydzy 3 jajka na twardo Na sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% puszka tuńczyka w oleju sosik sałatkowy włoski w torebce Przygotowanie: warzywa kroimy w kawałki ,dodajemy odsączoną kukurydzę,solimy i mieszamy. Składniki: 6 pomidorków malinowych nie dużych 3 plastry szynki kilka marynowanych pieczarek 2 łyżki groszku konserwowego(drobnego) 2 -3 łyżki szczypiorku 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz Przygotowanie: Szynkę ,pieczarki i szczypiorek drobniutko kroimy,dodajemy majonez i groszek,doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z pomidorków odcinamy czapeczki i wydrążamy ,nadziewamy gotową sałatką i przykrywamy czapeczką. Ogórki z pastą jajeczną Składniki: 2 zielone ogórki 200 g serka kanapkowego naturalnego pęczek szczypiorku 2 jajka na twardo 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyża majonezu sól kilka listków natki pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Składniki: 2 bataty kilka łyżek oliwy kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek bazyli 2 łyżki orzechów (u mnie ziemne solone) 20 g sera parmezan (lub innego żółtego twardego) 1 ząbek czosnku 200 g sera feta pół granata sól Przygotowanie: Pyszne i proste do zrobienia przekąski dla każdego Jajka i szczypiorek drobniutko siekamy dodajemy do serka,dodajemy również majonez i doprawiamy curry ,kurkumą i solą.mieszamy dokładnie, Ogórki kroimy na ok 1cm plasterki ,pastę jajeczną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niej różyczkę na każdym plasterku ogórka,dekorujemy listkiem zielonej pietruszki.