Składniki na pesto pietruszkowe*: ½ natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonego słonecznika 1 łyżka soku z cytryny 4 – 6 łyżek oliwy z oliwek Wskazówki: Możecie użyć każdego innego pesto np. klasycznego z bazylii, z liści rzodkiewki albo szpinakowego lub z rukoli. Lubię podawać je do shaksouki albo hummusu, kiedy nie mam pieczywa, serwuję z indyjskimi daniami (np. z tym murgh kari, czyli kurczakiem po indyjsku). jeżeli zrobimy je w wersji mini świetnie sprawdzą się jako zamiennik bułek do burgerów – tj. np. w tych dyniowych burgerach na orkiszowym podpłomyku. Składniki dodatkowe: ½ cukinii 4 zielone szparagi* 1 awokado garść posiekanych, prażonych migdałów 30 g sera koziego* ½ szklanki rukoli skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Zrobiłam podpłomyk z pesto i zielonymi warzywami – z awokado, szparagami i cukinią. Robię je w różnych wariantach,z tego, co akurat mam pod reką – bardzo lubię te jogurtowe podpłomyki. Ciasto na podpłomyk rozwałkowujemy na kształt koła – możemy zrobić jeden duży podpłomyk lub dwa mniejsze. Układamy na patelni i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut, aż zaczną tworzyć się bąble, a dolna część będzie się lekko przypiekać. Robi się je dosłownie chwilę, a zawsze smakuja pysznie, niezaleznie od tego z cyzm danego dnia je podam. Domowa pizza z patelni, flatbread, podpłomyk – jak zwał tak zwał, jest pycha! Wtedy mogę posmarować je sosem pomidorowym i posypac mozzarellą albo – tak jak teraz, posmarować pysznym domowym pesto i przyzdobić ulubionymi warzywami. Podpłomyki robię bardzo często, kiedy mam ochote na szybką pyszną kolację i nie chce mi się zastanawiac, co dzisiaj takiego wymyslić. Owijamy w folię i odstawiamy na 20 – 30 minut. Ilość porcji: 1-2 Składniki na podpłomyk: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej) Jak zrobić pełnoziarnisty podpłomyk z pesto i zielonymi warzywami ?