Przepis
Na ciasto(foremka o średnicy 20 cm):
150 g masła
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
1 jajko - roztrzepać
100 g herbatników - pokruszyć
szklanka wiórków kokosowych
garść migdałów - posiekać
Na masę serową:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
3 łyżeczki żelatyny
50 g masła
sok z połówki cytryny
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, jajko - podgrzewać cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i migdały - wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto włożyć do formy. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie masy:
3 łyżeczki żelatyny należy rozpuścić w pół szklance gorącej wody. Zostawić do ostudzenia.
W garnuszku rozpuścić 50 g masła, dodać mleko, cukier puder, sok z cytryny - zagotować i wymieszać. Następnie ostudzić, dodać serki homogenizowane i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto w formie.
Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia do momentu aż masa zgęstnieje (około 2 h). Po tym czasie polać polewą.