Przepis
Makaron z kurczakiem i nerkowcami z woka to propozycja z kuchni azjatyckiej, z dodatkiem warzyw: marchewki, papryki, cebuli oraz sosu ostrygowego, sojowego i Worcestershire. Danie pełne różnorodnych smaków i aromatów, które przyrządza się w 15 minut! Najbardziej pracochłonne jest krojenie marchewki, papryki, kurczaka i cebuli. Ponadto, należy ugotować makaron, np. jajeczny. Reszta to minuta pracy :)
P.s. Wok to prezent od naszych kochanych Grzybów trzech (prawie czterech):)
Ten oraz wiele innych talerzy to prezent od naszej kreatywnej Dżoany i jej spółki :)
Raz jeszcze bardzo dziękujemy! :)
Makaron z kurczakiem i nerkowcami z woka
Składniki:
2 filety z kurczaka
makaron jajeczny
4 średnie cebule dymki
1 duża marchewka
1 papryka czerwona
3/4 szklanki orzechów nerkowców
szczypiorek
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu Worcesershire
kilka kropel oleju sezamowego
Wykonanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki: makaron gotujemy ze szczyptą soli, według czasu podanego na opakowaniu, paprykę kroimy w krótkie paski, marchewkę w cienkie, krótkie paski, cebule w półksiężyce, filety z kurczaka w cienkie, wąskie paski. Nerkowce podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumienią.
Rozgrzewamy woka z dodatkiem oleju sezamowego, smażymy paski kurczaka przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę, paprykę i marchewkę oraz 3 rodzaje sosów. Mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się z sosami. Smażenie powinno potrwać chwilę – warzywa powinny być al dente. Na koniec już tylko dodajemy makaron, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy całość chwilę, by makaron przeszedł smakami z woka. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy orzechami nerkowca i pokrojonym szczypiorkiem.