Jak się okazuje, oliwa z oliwek ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że dodanie tego składnika do naszej diety, powoduje poprawę działania układu sercowego oraz naczyniowego. Badania pokazały również, że inne oleje roślinne też wspomagają nasze zdrowie.
Oliwa z oliwek
Wpływ oliwy z oliwek na nasz organizm był już badany od dawna. Jednak najnowsze badania opublikowane w American Heart Association (AHA) Lifestyle and Cardiometabolic Health w Arizonie, dowiodły pozytywnemu działaniu oliwy. Badania przeprowadzone już w 1990 roku wykazały, że wypijanie ponad 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek dziennie powoduje zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych o 15%. Taka sama dawka przyczyniła się również do zmniejszenia ryzyka chorób wieńcowych o 21%.
Dyrektor kardiologii profilaktycznej w Sandra Atlas Bass Heart Hospital w Nowym Jorku, dr Benjamin Hirsh, powiedział kiedyś, że „oliwa z oliwek to prosty sposób na zastąpienie niezdrowych, nasyconych i trans-tłuszczowych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stany zapalne i poprawiają poziom cholesterolu”.
Inne oleje roślinne
Dr Guasch-Ferre, główna przywódczyni owych badań i naukowiec w dziale żywienia Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie powiedziała natomiast, że inne oleje roślinne również mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm.
Chodzi tu przede wszystkim o olej kukurydziany czy ten z kokosza barwierskiego. Dr Guach-Ferre zaznaczyła również, że „chociaż oliwa z oliwek była lepsza niż tłuszcz zwierzęcy, kiedy przeprowadziliśmy analizę substytucyjną, nie była lepsza od olejów roślinnych”. Oleje roślinne mogą w takim razie być zdrowszym substytutem niż te pochodzenia zwierzęcego.
Pani naukowiec podkreśliła, że „jedną z rzeczy, których nie mogliśmy tutaj przeanalizować, były różne rodzaje oliwy z oliwek – czy była to zwykła oliwa z oliwek, czy oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Istnieją pewne dowody na to, że odmiany oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia mają większą ilość polifenoli, które są związane z lepszymi profilami lipidowymi i mniejszym stanem zapalnym ”.
Oznacza to, że nie każda oliwa jest oliwie równa pod względem zdrowotnym. Zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tymi roślinnymi jest sporym krokiem do poprawy naszego zdrowia, a szczególnie układu sercowo-naczyniowego. Aby jeszcze lepiej dbać o zdrowie należy uprawiać sporty, zwracać uwagę na to co jemu oraz od czasu do czasu wybrać się na wizytę do doktora. „Uważam, że skupienie się na jednym elemencie żywieniowym nie przynosi korzyści wynikających ze zmiany ogólnego sposobu żywienia” – powiedziała Dr Guasch-Ferre.
Dieta najlepsza dla serca
Dietą, która posiada w swoim składzie oliwę z oliwek oraz zdrowe produkty jest dieta śródziemnomorska. Wpływa ona bardzo dobrze na serce, ponieważ jest bogata w produkty pochodzenia roślinnego, ryby oraz oliwę z oliwek. „Wiele badań pokazuje, że żywność pochodzenia roślinnego, w tym zdrowsze oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, mogą przynosić korzyści dla zdrowia serca” dodała Guasch-Ferre.
Wartość zdrowotna olei w naszej diecie
Oleje roślinne są bardzo dobre dla naszego organizmu, ponieważ pozytywnie wpływają na nasz mózg. Dzięki nim potrafimy się szybciej skupić, zapamiętać więcej informacji oraz mamy lepszą koordynację ruchową. Poprawiają zdrowie psychiczne oraz powodują, że procesy starzenia zachodzą wolniej. Oleje roślinne to cenne źródło witamin E i K oraz steroli, które są jednym ze składników błon komórkowych organizmu. Produkty te powodują, że nie dochodzi tak często do zawału, miażdżycy oraz chorób niedokrwiennych serca.