Olej kokosowy, lniany i wiele innych popularnych olejów jest doceniana na całym świecie za swoje właściwości. Jednak jednym z najcenniejszych olejów jest ten, który większość z nas ma w swojej kuchni – oliwa z oliwek. Zobacz, dlatego warto spożywać łyżkę oliwy z oliwek codziennie przed śniadaniem.
#Leczenie jelit
Oliwa z oliwek zapobiega powstawaniu raka jelita grubego, a dodatkowo łagodzi zaparcia i poprawia drożność jelit.
#Zdrowsza skóra, włosy i paznokcie
Oliwa sprawia, że skóra staje się gładsza – nawilża ją od wewnątrz, paznokcie mocniejsze, a włosy rosną dużo szybciej.
#Wspomaganie pracy wątroby
Oliwa z oliwek oczyszcza wątrobę z nadmiaru toksyn. Tym samym poprawia jej pracę, co pozytywnie odbija się na całym organizmie.
#Szybsze odchudzanie
Ćwiczenia i odpowiednie odżywianie są niezbędne, jeśli chcemy schudnąć. Jednak oliwa z oliwek może ten proces przyspieszyć , dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych.
#Sprawniejszy układ odpornościowy
Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek wspomagają również układ odpornościowy, dlatego warto sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym.
#Poprawia zdrowie serca
Kwasy tłuszczowe w dużej mierze zmniejszają poziom złego cholesterolu w organizmie. Dzięki temu zmniejsza się również ryzyko wystąpienia wielu chorób serca.