Liście laurowe obecne są polskiej kuchni od dawna. Zazwyczaj dodajemy je do mięs, bigosu i wielu zup. Nadają one potrawom piękny aromat i podkreślają ich smak. Liście laurowe mają jednak o wiele więcej zalet, niż nam się wydaje. Poznaj ich właściwości zdrowotne.
#Redukcja stresu i odprężenie
Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych doskonale wpływają na samopoczucie. Redukują stres, uspokajają i pozwalają się odprężyć. Wystarczy podpalić suszony liść i pozwolić na jego dymienie. Olejki zaczną się ulatniać i pozytywnie działać na samopoczucie.
#Cukrzyca
Liście laurowe doskonale regulują poziom cukru we krwi. Substancje w nich zawarte wspomagają produkcję insuliny.
#Serce
Dzięki temu, że liście laurowe zawierają kwas kawowy i rutynę, dbają o zdrowie serca. Wzmacniają one ściany serca, naczynia krwionośne i wpływają na obniżenie cholesterolu, który jest przyczyną wielu chorób.
#Trawienie
Nie bez powodu dodajemy liście laurowe do ciężkostrawnych potraw. Liście laurowe wspomagają trawienie, prace wątroby, eliminują gazy i wzdęcia. Przyspieszają również usuwanie toksyn z organizmu.
#Ból
Liście laurowe mają właściwości przeciwzapalne. Olejek z liści laurowych doskonale nadaje się do zmniejszania bólu stawów, mięśni, a nawet głowy.
#Nowotwór piersi
W liściach laurowych znajdują się również substancje, które niszczą komórki nowotworowe. Jak na razie udowodniono skuteczne niszczenie komórek raka piersi.
#Drogi oddechowe
Napar z liści laurowych doskonale oczyszcza drogi oddechowe. Pomaga wydalić wydzielinę i łagodzą kaszel.
#Łupież
Napar z liści laurowych od setek lat stosowany jest również do leczenia łupieżu i swędzenia skóry głowy. Wystarczy zagotować kilkanaście liści w litrze wody i takim naparem płukać głowę.